Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Παρελθόν, παρόν, μέλλον Οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων


Ο καιρός πέρασε και σε λίγες μέρες σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του Ο.Σ.Ε., ευελπιστούμε να δούμε σταδιακά σε λειτουργία τους νέους συρμούς του Οδοντωτού.
Θλιβερό όμως να ξεχνάμε το παρελθόν του Οδοντωτού μας, μπορεί να συνυπάρχουν οι παλιοί συρμοί με τους νέους όπως γίνετε στην Ευρώπη....

-Ζητήσαμε την επισκευή της ατμήλατης μηχανής ΔΚ 8001 (εθελοντικά επισκευάστηκε εν μέρη από μέλη του "Συλλόγου Φίλοι του Οδοντωτού" πριν λίγους μήνες) η οποία λειτούργησε στην εκδήλωση των 100 χρόνων λειτουργίας του Οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων, απάντηση δεν λάβαμε ακόμη.
-Ζητήσαμε την παραχώρηση χώρου στον σταθμό Διακοπτού για την λειτουργία των γραφείων του συλλόγου μας, συγχρόνως θα ήταν ενημερωτικό και διαφημιστικό "στέκι" για τον Οδοντωτό μας(απασχόληση εθελοντών του συλλόγου μας)!
Απάντηση που λάβαμε για τα ποιό πάνω και άλλα αιτήματα του συλλόγου;
Η ατμομηχανή θα φτιαχτεί σε εύλογο χρονικό διάστημα(εγκαταλειμμένη στις καιρικές συνθήκες είναι στον σταθμό Καλαβρύτων),το στέγαστρο για την προστασία της εδώ και δυο χρόνια κατασκευάζετε...
Για το δεύτερο αίτημα(γραφείο),δεν υπάρχει χώρος να διατεθεί στο "Σύλλογο Φίλων του Οδοντωτού"(μάλλον δεν γνωρίζουν τις εγκαταστάσεις του Ο.Σ.Ε. στο Διακοπτό). Επειδή εμείς μεγαλώσαμε μαζί με τον Οδοντωτό μας, τους υποσχόμαστε ότι μέχρι να λάβει την θέση που του αξίζει στις συνειδήσεις των εκάστοτε διοικούντων του Ο.Σ.Ε και των πολιτικών προϊσταμένων τους θα είμαστε απέναντι τους.

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Ιδού η Ρόδος,Ιδού και ο ΟΔΟΝΤΩΤΌΣ!!!


Ο καιρός πέρασε και σε λίγες μέρες σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του Ο.Σ.Ε., ευελπιστούμε να δούμε να θέτονται σε λειτουργία σταδιακά οι νέοι συρμοί του Οδοντωτού. Πολλές φήμες αιωρούνται για την πυκνότητα των δρομολογίων.....

Εμείς έχουμε το χρόνο με το μέρος μας αυτή την φορά,

ο λόγος λίγο ποιό κάτω!!!

Αναμονή ....σε λίγες μέρες θα δείξει!!!

Συνηθίζετε σε Ευρωπαϊκά κράτη το επιβατικό κοινό να εισακούετε, τώρα θα μου πείτε στην Ελλάδα ζούμε!

Μα για την Ευρώπη δεν λένε ΟΛΟΙ τους, να ψηφίσουμε στις 7 Ιουνίου;

Για να δούμε αν τελικά μας υπολογίζουν σαν Ευρωπαίους πολίτες ή σαν πολίτες Β΄ Κατηγορίας κάποιας τριτοκοσμικής χώρας!


Ήρθε η ώρα να το αποδείξουν με Έργα και όχι με Λόγια.

Ελπίζουμε να μην μας διαψεύσουν και αυτή την φορά με τα χρονοδιαγράμματά τους.


Εμείς απλά παραθέτουμε μερικές από τις απόψης του επιβατικού κοινού!!!

<<Φυσικά και πρέπει να λειτουργεί όλο το χρόνο με τακτά και σταθερά δρομολόγια και σύνδεση με το υπόλοιπο δίκτυο. Όλα τα αλλά σχέδια είναι αστεία. Τα μέσα σταθερής τροχιάς επιβάλλεται να πάρουν σειρά προτεραιότητας σε σχέση με το αυτοκίνητο. Στη περίπτωση του οδοντωτού τα οφέλη μιας καλά μελετημένης λειτουργίας θα είναι φρονώ πολλαπλά. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται είναι στην καλύτερη περίπτωση ανενημέρωτοι">>.

<<Ο οδοντωτός πρέπει να εντάσσετε στο πρόγραμμα των συνδυασμένων μεταφορών. Αν θέλει το κράτος να πετύχει κάτι τέτοιο.Τα δρομολόγια πρέπει να είναι καθημερινά και το κυριότερο: Σαββατοκύριακα και αργίες πιο πυκνά. Είναι εξακριβωμένο, εδώ και πολλά χρόνια, ότι όσα δρομολόγια και να εκτελούνται, τα τρένα πάντα θα γεμίζουν>>.

<<Φυσικά να λειτουργεί καθημερινά. Τις μέρες και περιόδους αιχμής να έχει πολλά τακτικά δρομολόγια (τουλάχιστον 8 ζεύγη) με ακριβό εισιτήριο και χωρίς επιδότηση από το Κράτος. Τις ίδιες μέρες να κυκλοφορούν και μουσειακά τραίνα (ατμήλατος συρμός, παλαιά αυτοκινητάμαξα με το ξύλινο θερινό βαγόνι που σήμερα είναι στο Σιδηροδρομικό Μουσείο της Αθήνας.)Τις άγονες μέρες να υπάρχει ένας στοιχειώδης αριθμός τακτικών δρομολογίων (3 - 4 ζεύγη) με επιδότηση από το Κράτος και χαμηλό εισιτήριο. Επίσης να υπάρχει η δυνατότητα να δρομολογούνται και έκτακτοι συρμοί, όταν υπάρχει επί πλέον ζήτηση ή το ζητούν διάφορα εκδρομικά γκρουπ>>.


Κύριοι τα ψέματα ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ,

ο χρόνος μετράει αντίθετα....Ανάλογα με τα ΕΡΓΑ σας θα κριθείτε.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Υπόσχεση στον Πατέρα μου


Ήταν ηλιόλουστη μέρα σαν την χθεσινή πριν δέκα πέντε χρόνια που έχασα ένα Φίλο, τον Πατέρα μου.

Για χρόνια σταθμάρχης στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ζαχλωρούς και έπειτα στα Καλάβρυτα.

Είχε πάθος με τον Οδοντωτό μας και το οποίο μετέδωσε σε μένα. Δεν θυμάμαι κάποια "χρονιάρα μέρα" που να φάγαμε όλοι μαζί...πάντα στην θέση του...μην πάει πελάτης στο σταθμό και δεν εξυπηρετηθεί.

"Από το τρένο σας ζω και για το τρενάκι μας θα κάνω τα πάντα".

Μια πρόταση που πάντα την είχε σαν δόγμα, εκδρομή μας έλεγε ότι θα πάμε στη Αθήνα αλλά φρόντιζε να περάσει και από γνωστά τουριστικά γραφεία, ώστε να τους θυμίσει τις ομορφιές του Οδοντωτού μας! Όταν του γνωστοποιούσαν την πρόθεση τους να φέρουν τουρίστες στο τρενάκι μας, ξεχνιόταν για το λόγο που μας πήγε στην Αθήνα και κοίταζε το ρολόι του, αν φεύγει τρένο για Διακοπτό!

Μάλλον είχε "ερωτευθεί" τον Οδοντωτό μας και σήμερα τον δικαιολογώ.

Εκείνη την εποχή βλέπαμε το ένα τρένο μετά το άλλο να φέρνει τουρίστες, μέχρι του σημείου να σταματούν στη Ζαχλωρού για φαγητό και μετά να συνεχίζουν την διαδρομή στο φαράγγι με τον Οδοντωτό.Αφορμή για όλα τα ποιό πάνω στάθηκε η χθεσινή μέρα αλλά και σε ποιό σημείο έφθασε το τρενάκι μας....όλοι ξέρουμε ένα βήμα πριν την παρακμή.

Αγώνες από όλους τους φορείς(Νομαρχιακή Αυτ/ση Αχαΐας, Δήμους Καλαβρύτων-Διακοπτού,Σύλλογο Φίλων Οδοντωτού κ.λ.π)ώστε να σωθεί η μοναδική ατραξιόν της Ελλάδος μας.

Όπου και αν αναζητήσεις διαφήμιση για τον Οδοντωτό μας δεν θα βρεις!

Στον ΕΟΤ, δεν γνωρίζουν καν που βρίσκεται...αφίσες με παραλίες προβάλουν λες και δεν ξέρει ο τουρίστας ότι η Ελλάδα μας βρέχεται από θάλασσα!

Στον ΟΣΕ, δείτε την ιστοσελίδα του και θα καταλάβετε....δεν αναφέρει προορισμό Διακοπτό-Καλάβρυτα! Λέτε να μην υπάρχει τρενάκι;

Μάλλον όνειρο βλέπουμε όλοι εμείς!


Μεγάλο πράμα να έχεις για παράδειγμα το καλύτερο προϊόν της αγοράς και να μην ξέρεις ότι το Α και το Ω στην αγορά είναι η ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ.


Πατέρα συνέβησαν πολλά και τραγελαφικά όλα αυτά τα χρόνια....τελικά ήρθε καινούργιο τροχαίο υλικό και σύντομα δύνεται σε κυκλοφορία, δεν μπορώ να κάνω κάτι παρά πάνω από αυτό που έκανα για τον Οδοντωτό μας, όταν συνέβη το ατυχές γεγονός της πυρκαγιάς στο μηχανοστάσιο στα Καλάβρυτα.

Υπόσχεση σου δίνω όμως, ότι με τα μέσα που έχω στην διάθεση μου δεν θα σταματήσω να τον ΔΙΑΦΗΜΙΖΩ γιατί το αξίζει.

Είναι θησαυρός της Πατρίδας μας, είναι υποχρέωση μου γιατί Αγαπώ την Ελλάδα μας.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

"Από μικρό και τρελό μαθαίνεις την αλήθεια"


΄

Φίλοι και φίλες ένα ευχάριστο αίσθημα ικανοποίησης μας κατέλαβε όλους όσους βρεθήκαμε στις 6/05/2009 και ώρα 13:00 στο σταθμό του Οδοντωτού στα Καλάβρυτα.

Ακούγαμε από μακριά ήχο σφυρίχτρας τρένου....αλλά δεν ήταν ο συνηθισμένος ήχος της σφυρίχτρας του Οδοντωτού μας! Ήταν καινούργιος ήχος, ήταν γλυκός στο άκουσμα, χαρμόσυνος. Σαν κάτι να ήθελε να μας τονίσει.....έτσι και έγινε αργότερα!

Βλέπαμε κόσμο να φεύγει από τα καφέ, κόσμο από διάφορες υπηρεσίες, καταστήματα να κλείνουν! Όλοι προς μια κατεύθυνση, του σταθμού του Οδοντωτού, κοντά και εμείς.

Ο ένας με τον άλλον στα πηγαδάκια ρωτούσαν πως θα είναι, τι χρώματα θα έχει, τι μήκος, η μηχανή θα είναι στην μέση όπως στα παλιά;

Όλοι προσπαθούσαν να απαντήσουν...ένας μικρός έκανε την έκπληξη!

"Λίγα λεπτά υπομονή και θα δείτε μόνοι σας ,πως θα είναι"! Επικράτησε σιγή!

Έχει την ζωή μπροστά σκέφτηκα, το μέλλον του ανήκει γιατί να αγχώνετε; Εμείς μια ζωή ανυπόμονοι, να προλάβουμε το χρόνο...

Ακούγετε η φωνή του μικρού...νάτο...νάτο το καινούργιο τρένο...όλα τα βλέμματα στράφηκαν προς την κατεύθυνση του Διακοπτού....στη διάβαση, άρχισαν να ηχούν οι γνωστοί ήχοι, όταν κατεβαίνουν οι μπάρες για τα αυτοκίνητα....σε λίγα λεπτά ξεπρόβαλε χαμογελαστός ο "νέος" συρμός του Οδοντωτού σιδηροδρόμου.....είχε έρθει πριν ένα χρόνο από Ελβετία αλλά λόγο διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ Ελλάδας-Ελβετίας έκανε στάση προσαρμογής στο Διακοπτό στα 200μ από την θάλασσα!

Καλά έκανε και ξεκουράστηκε διότι ήρθε με σκοπό, ήρθε να πιάσει δουλειά, να μας ανεβοκατεβάζει από τα Καλάβρυτα στο Διακοπτό και το αντίθετο. Όσοι ήταν στο σταθμό άρχισαν να χειροκροτούν....εγώ έψαχνα τον μικρό μέσα στο πλήθος...τελικά μας την έκανε πάλι!

Είχε περάσει απέναντι στο παλιό πάρκο και είχε την καλύτερη θέα!
Τον πλησίασα και τον ρώτησα, "πως βλέπεις το νέο συρμό;".

Η απάντηση του με εξέπληξε, σταράτα και κοφτά! -"Ωραίος, όμορφος, δεν μου αρέσει απέξω"! Γιατί; Επιμένω να ρωτάω.,η απάντηση-"Διότι είναι τετράγωνος,θα ήταν ποιό ωραίος σε κόκκινο χρώμα,Θα δω και από μέσα και θα σου πω"!

Από κοντά εγώ. Ο κόσμος κοίταζε το συρμό απέξω και μάλλον ντρεπόταν να μπει μέσα. Ο πιτσιρικάς με άνεση μεγάλου κάνει το βήμα και ανεβαίνει! Πάει στο πρώτο βαγόνι, κοιτάζει δεξιά-αριστερά,κάθεται στα καθίσματα, πηγαίνει και επεξεργάζεται κάτι θήκες, με θαυμασμό κοιτάζει τις θέσεις για ΑΜΕΑ και προχωρά για τα άλλα δυο βαγόνια. Στην διαδρομή ρωτάει που είναι η μηχανή, κάποιος κύριος από τον ΟΣΕ του δείχνει και συγχρόνως ανοίγει τα πλαϊνά και ακούω από τον μικρό να λέει ότι έχει μηχανή ΜΑΝ ο νέος συρμός!

Αποφασίζω να κάνω στροφή και να απομακρυνθώ διότι ο μικρός ήξερε περισσότερα από όλους μας! Αν δεν τον ρωτούσα όμως, πως είδε τον "νέο" από μέσα, θα έμενα με την απορία. Τολμάω και κάνω την ερώτηση.Πως είδες το εσωτερικό του νέου συρμού;
Η απάντηση του "κεραυνός"! -"Πολύ καλώς, ευρύχωρος, με άπλετη θέα από τα καθίσματα, έχει θήκες για πέδιλα του σκι και ακόμη είδα ότι έχει θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, με εξέπληξε"!
Συμφωνώ απόλυτα με τον μικρό μου φίλο και δεν μπήκα στον κόπο να ρωτήσω τι γνώμη είχαν όλοι οι μεγάλοι.

Έτσι και αλλιώς λένε "ότι "Από μικρό και τρελό μαθαίνεις την αλήθεια"!

Φίλοι και φίλες απ ότι καταλάβατε, ο νέος συρμός του οδοντωτού ήρθε έστω και υπό δοκιμή στα Καλάβρυτα.
Είναι γεγονός πως άργησε, όπως έλεγαν και οι παλιοί όμως "κάλιο αργά παρά ποτέ"!

Ας ευχηθούμε όλοι μας, να ξεκινήσουν σύντομα τα δρομολόγια με τους νέους συρμούς.